Fonduri direcţionate politic: Primăriile PDL au primit cei mai mulţi bani în 2010

Municipiile care au primit cei mai mulţi bani în 2010 din Fondul de rezervă sunt conduse de primari PDL. Potrivit unui comunicat emis de Institutul pentru Politici Publice (IPP), cei mai mulţi bani din rezerva Guvernului au fost viraţi către Piatra Neamţ, Cluj-Napoca şi Suceava.

Piatra Neamţ a primit anul trecut 6.378.000 lei (aproximativ 1,5 milioane euro) din Fondul de rezervă, Cluj – Napoca – 6.200.000 lei (aproximativ 1,45 milioane euro), iar Suceava – 4.500.000 lei (aproximativ 1 milion euro). Potrivit constatărilor IPP, primarii partidului majoritar din coaliţia de la guvernare au fost favorizaţi. 61% din sumele din Fondul de rezervă au mers către municipiile care au primari aparţinând PDL. 18% au fost acordate primăriilor PSD, 9% – către PNL, 5% – către UDMR şi alţi 5% – la primăriile PNŢCD.

În total, primăriile de municipii conduse de primari PDL au primit în anul 2010 peste 11 milioane de euro, de 2,3 ori mai mult decât localităţile conduse de primari PSD (3,19 milioane de euro) şi PNL (1,48 milioane de euro) la un loc.

În oraşe, situaţia este similară. 61% din sumele de la Fondul de rezervă destinate oraşelor au mers către primăriile PDL. 12% au fost virate către oraşele conduse de PSD, 8% – la PNL, 8% – către PNŢCD şi câte 3 procente au mers la primării UDMR, PNG sau conduse de independenţi.

Din 216 oraşe, 137 au primit bani din Fondul de rezervă din care 63 sunt conduse de primari PDL (46%), 27 sunt localităţi cu primari PSD şi 22 – PNL, restul împărăţindu-se localităţilor unde primarii aparţin altor formaţiuni politice.

Potrivit IPP, alocările cele mai mari au fost făcute în ultimele zile din an, atunci când atenţia publicului şi a presei era îndreptată către alte teme. Astfel, prin Hotărârea de Guvern nr. 1379 din 28 decembrie 2010, s-au alocat nu mai puţin de 177.000.000 lei – aproximativ 41 milioane de euro. Printre autorităţile locale care au primit sume importante pentru acoperirea cheltuielilor curente se numără cele conduse de reprezentanţi ai puterii: judeţele Dâmboviţa şi Caraş – Severin, fiecare primind câte 6.000.000 lei (aprox. 1,4 milioane de euro).

IPP atrage atenţia asupra faptului că Guvernul a continuat să trimită autorităţilor locale şi în 2010 sume din Fondul de rezervă pentru proiecte locale, neglijând scopul pentru care a fost înfiinţat acest Fond, respectiv pentru cheltuieli neprevăzute sau urgenţe ale autorităţilor locale.

Situaţia distribuţiei sumelor din Fondul de rezervă în funcţie de apartenenţa politică a primarilor la nivelul municipiilor reşedinţă de judeţ (grafic preluat de la www.ipp.ro)

Informaţii preluate de aici. Sursa de bază: studiul realizat de IPP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *